ABD’de polisler, özellikle son dönemlerde yaşanan olaylardan dolayı bela olan sosyal medyada yapılan paylaşımlardan sonra, paylaşılan videoların telif hakkı filtresine yakalanıp otomatik olarak kaldırılması için operasyonlarda müzik çalmaya başladılar.

Günümüzde herhangi bir saatte herhangi bir yerde anlık bilgi paylaşımı inanılmaz derecede kolaylaştı. Covid-19 yasakları olsa da istediğimiz herhangi bir yere ait görüntüleri sosyal medyada paylaşabilir ve internetin derinliklerinde paylaştığınız bilgiyi kontrol edilemez bir hale getirilmesini sağlayabiliriz. ABD’li polisler ise bu olaya farklı bir bakış açısı ile farklı bir çözüm bulmuş olabilir.

Videonun otomatik kaldırılması için müzik çalıyorlar

ABD’de polisler, herhangi bir eylemlerinin videoya çekildiğini fark ettikleri zaman herhangi bir telifli müzik açıyorlar. Bu açılan müzik de Instagram, YouTube gibi sosyal medya platformlarının botları tarafından videoda “telif hakkı ihlali” olduğu gerekçesiyle sistem tarafından otomatik olarak kaldırılıyor. Instagram, YouTube gibi mecralarda videoya sistem tarafından otomatik olarak telif hakkı ihlali konulması uzun bir araştırmayla sonuçlanabilir. Eğer o videonun herhangi bir yerinde telifli bir müzik varsa bu süreçte videonun daha yayınlanamadan kaldırılmasıyla sonuçlanır. Bu özelliğin farkında olan ABD’li polisler de sosyal medya platformlarının bu özelliğinden son derece etkili bir şekilde yararlanabiliyor.

5 Şubat’ta Beverly Hills Polis Departmanında çalışan bir polis, bir eylemciye müdahale ettiği sırada çekilen videoların sosyal medyada paylaşılmaması için Sublime’in Santeria isimli şarkısını çaldı. Olayın anını kaydederek Instagram, YouTube gibi sosyal medya mecralarına yüklemek isteyen insanlar da videoda telif hakkı ihlali olduğu gerekçesiyle videolarını sosyal medyaya yüklemekte biraz zorluk çektiler. Elbette uygulanan bu yöntemde videonun sesini kısarak veya farklı yöntemlerle önüne geçmek mümkün ancak yine de belli bir derece koruma sağladığı gerçeğini değiştirmez.

YouTube’un telif filtreleri nasıl çalışıyor?

Gelir ortaklığı kapsamında paylaşılan videolardan elde edilen paranın belli bir miktarını kanal sahibine ödeyen YouTube, o videoda herhangi bir telifli müzik varsa son derece sert politikalar uyguluyor.  Telifli müzikler konusunda son derece hassas filtrelere sahip olan YouTube, videonun tamamında veya bir kısmında telifli müzik varsa ya videoyu direkt kaldırıyor ya da sahiplik iddiasında bulunan müzik şirketine orijinal üreticinin kazancının belli bir miktarını veya tamamını veriyor. Örneğin herhangi bir şey için telifli müzik kullanan bir YouTube videosunda kullanılan müzik, eğer telifli ise eleştirilen müziğin haklarına sahip firmaya veya kişiye ek gelir olabiliyor. Bu durum günümüzde hâlâ çokça eleştiriliyor olsa da YouTube’un geliştirmiş olduğu bu filtre sisteminden tam olarak vazgeçeceğini pek söyleyemeyiz.

Önceki İçerikHuawei, Kirin 990 Serisi P40 4G Modelini Duyurdu
Sonraki İçerikC SEED,165 İnçlik Katlanabilir MicroLED Televizyonu Çıktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz