Google PageSpeed, Google tarafından geliştirilen ve web sitelerinin yüklenme hızlarını ölçen ve optimize etmeye yardımcı olan bir araçtır. Web sitelerinin performansını analiz eder ve sayfa yüklenme sürelerini azaltacak önerilerde bulunur. PageSpeed Insights adı verilen hizmet, geliştiricilere ve site sahiplerine web sayfalarının hızlarını iyileştirmelerine yönelik değerli bilgiler sağlar.

1998 yılında kurulan teknoloji devi Google, bir üniversite projesi olarak başladığı arama motoruyla dünya çapında etkili olmayı başardı. Günümüzde ise arama motoru dışında yazılım, işletim sistemi, donanım, yapay zeka ve dijital pazarlama gibi alanlarda hizmet sunuyor. Aynı zamanda web sitesi sahipleri için de kaliteli hizmet sunan ürünler geliştiriyor. Bu ürünlerden biri de PageSpeed.

Google PageSpeed Ne İşe Yarar?

PageSpeed, web sayfalarının performansını ölçen ve bu konuda tavsiyelerde bulunan bir yazılımdır. 2010 yılında geliştirici konferansında duyurulan bu uygulama, web sitelerinin performans optimizasyonuna yardımcı olmak amacıyla kullanılıyor. Günümüzde birçok yazılımcı tarafından tercih edilen Google PageSpeed, sunduğu özelliklerle optimizasyon yapmak isteyen geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlıyor.

Google PageSpeed Kullanımı: Adım Adım Rehber

PageSpeed aracından yararlanmak için öncelikle Google arama motoruna “PageSpeed” yazarak resmi siteye giriş yapılmalıdır. Ardından URL kısmına test uygulanacak sayfanın bağlantısı eklenmelidir. “Analiz et” butonuna basarak aracın, sayfayı incelemesi ve analiz işlemini gerçekleştirmesi sağlanır. Bu süreçte hem mobil hem de masaüstü cihazlar için test uygulanmaktadır.

Test tamamlandığında, mobil ve masaüstü için ayrı sekmede iki farklı sonuç görüntülenir. Genellikle masaüstü daha yüksek, mobil ise daha düşük puana sahip olur. Google PageSpeed uygulamasında yapılan sonuçların özet kısmında puanlar yer alır. Bu puanlar, sitenin hız performansını gösterir. Test sırasında web sitesinde oluşabilecek hatalar veya veri merkezi sorunları, performans skorunu etkileyebilir. Bu durumu da göz önünde bulundurmak önemlidir.

Eğer 0 ile 49 puan arası alındıysa, sitenin yavaş olması nedeniyle ciddi bir değişikliğe gitmesi gerektiği anlaşılır. 50 ile 89 arası puan alındığında ise sitenin yeterli olduğu, ancak biraz daha hızlandırılması gerektiği düşünülür. 90 puan ve üzerinde ise site, hız açısından mükemmel bir sonuç elde etmiş demektir

Google PageSpeed Kriterleri: Performansı Artırmak İçin Neler Yapılmalı?

PageSpeed aracının önemli kriterlerinden biri sayfanın genel açılış hızıdır. Sayfa hızı, kullanıcıları da ciddi anlamda etkileyen bir faktördür. Eğer bir sayfa hızlı açılmazsa ziyaretçi, web sitesinden kısa sürede ayrılma kararı alır. Google da özellikle hızlı açılan siteleri sıralamada daha ön planda tutar. Dolayısıyla en önemli kriterlerden biri sayfanın açılış hızıdır.

Geliştiricilerin Google PageSpeed aracını kullanırken dikkate alması gereken bir diğer kriter, kaynaklardır. Kaynaklar, web sayfasında bulunan tüm bileşenlerdir. Sayfa içerisinde dış kaynaktan çekilen JS ve CSS dosyaları, sayfanın daha geç açılmasına yol açar. Yapılması gereken şey, gereksiz kaynakları kaldırmak ve kodları mümkün olduğunca optimize etmektir.

PageSpeed, görsel dosyalarını da analiz ederek değerlendirme yapar. Bir web sayfasında görsel sayısı arttıkça sayfanın boyutu da yükselir. Bu durum, özellikle internet hızı düşük olan kullanıcılar için sayfanın daha geç açılmasına neden olur. Daha hızlı yüklenen sayfalar için görsellerin sıkıştırılması önerilir. Google, bu amaçla WebP formatını önerirken, PNG yerine JPG formatı kullanmanın da avantajlar sağladığını belirtir.

Google PageSpeed’in önerdiği bir diğer optimizasyon yöntemi, metin sıkıştırmadır. Metin sıkıştırma,metinlerin daha düşük boyutta yer almasına olanak tanır. Örneğin, 90 KB’lık bir JS dosyası sıkıştırma işlemi sonrasında 30 KB’a kadar düşebilir. Bu durum, birden fazla kaynak çeken sayfalar için önemli faydalar sağlar.

Önceki İçerikYandex Çeviri Nedir? Nasıl Kullanılır?
Sonraki İçerikInstagram Videolarını Kolayca İndirin – Reels Videolar Dahil!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz